Video: Joakim Eggert

Aaben Dans

Med kroppen fortæller vi historien om at være menneske
Aaben Dans er egnsteater i Roskilde og arbejder med dansen som udtryksform. Vi laver tværæstetisk og nytænkende scenekunst på et højt kunstnerisk niveau med kroppen i centrum. Vi vil bevæge vores publikum på en underholdende, overraskende, vedkommende og tankevækkende måde. Vi skaber to nye forestillinger hvert år, hvoraf mindst én er for børn og unge.

Aaben Dans ser sig selv som en flod: Der skal være bevægelse, gennemstrømning og dynamik. Vi inviterer gæstekunstnere indenfor og arbejder ofte på tværs af kunstarterne for at forny og udfordre vores udtryk. Vi vil nå et bredt publikum med gode og usædvanlige oplevelser. Vi laver folkelig avantgarde.

Aaben Dans giver oplevelser til mennesker i alle aldre og har en lang række medinddragende scenekunstneriske aktiviteter for mennesker i alle livets faser. Vi laver forestillinger, vi underviser og vi åbner dørene for mennesker fra seks måneder til over hundrede år. Vi laver dans fra vugge til grav.

Lokalt og internationalt
Aaben Dans arbejder med dynamikken mellem det lokale og det internationale. Vi er lokalt forankrede i Roskilde og samtidigt et af Danmarks mest turnerende danseteatre. En stor del af vores turné foregår uden for landets grænser, hvor vi er ambassadører for Roskilde som Musikby.

Vi ser mange spændende forestillinger når vi er ude, og det bedste tager vi med tilbage til Roskilde hvor vi hvert andet år arrangerer SWOP – international dansefestival for børn og unge.

Kunstnerisk udvikling
Aaben Dans er en del af projektet PUSH+ med partnere i fem lande. Målet er at udvikle den vedkommende og udfordrende scenekunst for ungt publikum på tværs af landegrænser.

Aaben Dans tilbyder løbende recidencies i Roskilde både til nationale og internationale kunstnere. Formen varierer men et gennemgående krav er, at noget bliver givet tilbage til Roskilde i form af åbne arrangementer. Det kan være visninger af arbejder, workshops, åbne prøver, samtaler eller andet.

Aaben Dans kuraterer med mellemrum unge, up-comming koreografer i platformen Aabent Laboratorium. Her vises mindre koreografiske værker, videoværker samt work-in-progress arbejder. Arrangementerne afsluttes med dialog mellem kunstnerne og interesserede publikummer. I 2019 -2020 arbejder Aaben Dans sammen med den københavnerbaserede scenekunstneriske platform HAUT om Aabent Laboratorium.

Med en særlig bevilling af udviklingsmidler fra Teaterforliget i foråret 2019 søsatte Aaben Dans det koreografiske udviklingsprojekt Aabent Rum.  Her inviteres udvalgte koreografer ind til at arbejde hos Aaben Dans med deres kunstneriske virke over en etårig periode. Der er ingen grænser for, hvad koreograferne må arbejde med. De bestemmer selv, hvad der giver mening for dem – lige der, hvor de står i deres kunstneriske karriere. Aaben Dans ser og lytter – og guider løbende.

Koreograferne kvitterer med inspiration – både til Aaben Dans, til hinanden, til det professionelle miljø og til det lokale publikum i mindre visninger, interventioner, workshops, symposier, digitalt eller andre offentlige arrangementer.

Co produktioner og samarbejder
Vi arbejder gerne på tværs af grænser. Både kunstneriske, nationale og organisatoriske grænser. Vi producerer på den måde ofte forestillinger og arrangerer kulturbegivenheder i samarbejde med andre institutioner. De sidste par år har vi blandt andet lavet projekter i samarbejde med dansekompagniet GazArt, ny cirkus teatret Rapid Eye, Museet for Samtidskunst, performancegrupperne CoreAct, NextDoor Project, Kitt Johnson X-act samt Det Kongelige Teater og Roskilde Festival.

Undervisning og bro til institutioner
Som en vigtig del af vores arbejde som egnsteater indgår strategier til at bygge bro mellem teatrets kerneaktiviteter og det omkringliggende samfund. Vi arbejder til stadighed på at udvikle vores metoder hvor vi udnytter redskaberne fra de kreative processer i læringsmæssige sammenhænge.

Vi arbejder ligeledes på at bringe dansen og danseglæden ud til alle aldre og alle mennesketyper. Vi har på den måde mange samarbejde med lokale børneinstitutioner, folkeskoler, specialskoler, ungdomsuddannelser, dagcentre for ældre samt åben undervisning.

‘Med kroppen fortæller vi historien om at være menneske.’

Thomas Eisenhardt, kunstnerisk leder.

EVALUERINGSRAPPORT

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst har offentliggjort deres evaluering af Aaben Dans som egnsteater.
Læs hele rapporten af Steen Nørgaard her…

ÅRSREGNSKABER

Se Aaben Dans Årsregnskaber for
2021 her…
2020 her…
2019 her…
2018 her…
2017 her…

VEDTÆGTER + AFTALE

Læs: Aaben Dans vedtægter her…
Egnsteateraftale 2017-20 her…
Egnsteateraftale 2021-24 her…

BESTYRELSE

FORMAND

Ajs Dam
Chef for virksomhedssamarbejder i Verdensnaturfonden


MEDLEMMER

Marie Kirstejn Aakjær, docent ved Professionshøjskolen Absalon og underviser på Aarhus Universitets masterprogram LAICS.

Kasper Bæk, filialdirektør Sydbank i Roskilde

Anne Katrine Hornemann, Bystrategisk rådgiver

Leiv Arne Kjøllmoen, Teaterleder Odsherred Teater

SWOP rapport 2022

Læs rapporten om SWOP 2022 af Erik Pold her…