OM ÅBENT RUM
Aabent Rum er et koreografisk udviklingsrum, kurateret af Aaben Dans og realiseret med den særlige udviklingsmidler fra Teaterforliget i marts 2019.
Koreograferne får et honorar samt får stillet et mindre budget til rådighed. De kan vælge at bruge penge på at få en supervisor, hyre en danser, skabe en scenografi, tage på studietur, købe billet til andres kunstværker eller på anden vis undersøge og dykke ned i deres kunstneriske virke.
Koreograferne bliver nøje udvalgt efter disse kriterier: De skal stadig være i begyndelsen af deres professionelle virke, de skal have en kunstnerisk kerne og ”drive”, de skal have noget på hjertet og være baseret i kroppen og så skal de være bosat i Danmark. Desuden skal de bruge hinanden løbende som sparringspartnere samt bruge de kunstneriske, organisatoriske og formidlingsmæssige kompetencer i Aaben Dans.
Koreograferne kvitterer med inspiration til Aaben Dans, til det professionelle miljø og til det lokale publikum i mindre visninger, interventioner, workshops, symposier, digitalt eller andre offentlige arrangementer.
Aabent Rum er en del af Aaben Dans´ udviklingsstrategi, som skal sikre et højt kunstnerisk niveau både nu og i fremtiden. Udviklingsstrategien kommer både kunstnerne, teatret og publikum til gavn ved fortsat at undersøge hvad koreografi kan.
AABENT RUM er støtter af Statens Kunstfonds pulje ”Egnsteatrenes Kvalitetsudvikling” samt de særlige udviklingsmidler fra Kulturminiteriet.
AABENT RUM – BAGGRUND & ARKIV
Fotos fra THE SHOW by The Meatlump (8.-10. juni2022 af Morten Arnfred)
Nye kunstnere i udviklingsprogrammet i Aabent Rum i 2022
Aaben Dans, siger ikke bare velkommen til 2022, men også til tre nye kunstnere i teatrets koreografiske udviklingsprogram Aabent Rum.
Kunstnerne, som alle har afsæt i dans, krop og bevægelse, er Fabio Liberti (It), Katrien van der Welden og Julie Rasmussen (N)med sin gruppe The Meatlump. Alle tre kunstnere er baseret i Danmark.
De tre kunstnere er særligt udvalgte til at arbejde hos Aaben Dans i det kommende år, hvor de hver især har adgang til at arbejde i studiet, får et honorar for at udvikle deres koreografiske arbejde og får løbende sparring og hjælp både teknisk, kunstnerisk og organisatorisk af personalet i Aaben Dans.
Fabio, Katrien og Julie er valgt da de repræsenterer helt forskellige tilgange til dans og koreografi og er forskellige steder i deres karriere. De har alle tre noget på hjertet og er baseret i Danmark og glæder sig til at kunne benytte faciliteterne i Roskilde.
De har hver især valgt, hvad de vil arbejde med eller undersøge. Julie og hendes gruppe vil arbejde med intimitet og sårbarhed i kraftfuld fysisk. Katrien tager udgangspunkt i forholdet mellem krop og stemme og undersøger følesansens betydning for mennesker. Fabio vil bl.a. dykke mere ned i en kropslig praksis og arbejde med plastikkens betydning i verden.
”Vi er meget glade for at være i stand til at understøtte unge kunstneres virke ved at dele de ressourcer vi har som bl.a. ledig studieplads og den akkumulerede viden vi har om at producere dans og scenekunst for et publikum. Det er et fælles anliggende at holde scenekunsten vibrerende og når vi har yngre kunstnere i huset, er det er bevidst tilvalg. Vi kan hjælpe dem, de inspirerer os og publikum får en mulighed for at få spændende scenekunstneriske oplevelser i Roskilde med det nogle af de nyeste og bedste fra den danske dansescene. Det er fantastisk at tilskudsgiverne har anerkendt behovet for at udviklingsarbejdet er vigtigt, så vi håber meget at kunne blive ved med at finde midler til at fortsætte Aabent Rum”, siger Pernille Møller Taasinge, udviklingschef i Aaben Dans
For de, der gerne vil følge projektet, kan vi afsløre at der 8. – 10. juni er premiere på forestillingen The Meatlump hos Aaben Dans og at alle kunstnerne vil vise, fortælle og indlemme interesserede i processen i begyndelsen af december.
Det er tredje hold kunstnere, som Aabent Rum favner. I 2021 havde Aaben Rum fornøjelsen af Snorre Elvin og Nanna Stigsdatter, der premierede deres forestilling ”Pour it” på Scenen hos Aaben Dans. Det første hold i 2029/2020 var: Antoinette Helbing, Georgia Kapodistria og Anna Lea Ourø/Amalia Kasakove. De skabte sammen med Aaben Dans ”Micro festivalen” i december 2020 (aflyst grundet corona), men har i andre sammenhænge vist stykkerne, der blev udviklet såsom ”The Laughing Games” af Helbing og ”Just ok” af Ourø/Kasakove.
Aabent Rum er i 2022 støttet af De særlige udviklingsmidler samt Egnsteatrenes udviklingspulje.
KUNSTNERE I AABENT RUM 2019-21
2021:
Snorre Elvin + Nanna Stigsdatter med forestillingen pour it
Snorre Elvin og Nanna Stigsdatter vil i det næste år arbejde med deres performance pour it, der er en videreudvikling DRIVTØMMER, som blev præsenteret første gang hos Aaben Dans i efteråret til Aabent Laboratorium.
Hos Aaben Dans glæder vi os til at få de to dansere og koreografer i huset og følge deres arbejde. Med udgangspunkt i performancen Drivtømmer vil de i pour it fortsætte med at undersøge randzoner, intimitet, tærskler og dans.
En undersøgelse der, som de beskriver: “udspringer af varme dage i byen og vintre ved havet. Den eksisterer i vandkanten og i mødet mellem kroppe som f.eks. menneskets og flodens. Vi danser med foranderlige aspekter af kærlighed – relationer ind imellem venskab, udvidet slægtskab, romantiske forbindelser og søskendebånd. Vi arbejder med transformationer og tærskler indtil andre stadier af væren – koreografiske handlinger der i sig selv agerer porte; porte indtil multiple identiteter og muligheden for at tage form af noget andet, såsom en dans der tager form af et åløb”.
Snorre og Nanna skaber pour it i samarbejde med Aaben Dans, musiker Villads Klint, mode designer Alecsander Rothschild, kunster Yoav Admoni og dramaturg Ida-Elisabeth Larsen. Denne forestilling er co-produceret af Dansehallerne, støttet af Statens Kunstfond.
Læs mere om pour it, der spiller hos Aaben Dans 20. – 21. maj 2021 og på Copenhagen Contemporary 25. september her…
2019 – 2020:
Antoinette Helbing
Jeg arbejder på min ny solo “The Laughing Game”. Her definerer jeg bevægelsesmaterialet med hjælp af Feldenkrais og meditationsteknikker som jeg undersøger i forbindelse med mit Åbent Rum. Jeg er interesseret i, hvordan disse to teknikker kan nære mit koreografisk arbejde og kan være med til at skabe et rum hvor tilskuerne er draget ind i deres egne kroppe igennem mine bevægelser.
Georgia Kapodistria
Som deltager i det koreografiske udviklingsprogram ‘Åbent Rum’ vil Georgia fokusere på et område, der står hendes professionelle virke meget nært. Begrebet afkolonisering har i de sidste år været kernen i hendes kunstneriske og akademiske undersøgelser og danner også fundamentet for den residens periode i Aaben Dans. Specifikt vil hun tænke/gen-tænke omkring og rundt om de politiske konnotationer, det koreografiske arbejde kan indebære. I forlængelse af det vil hun undersøge skabelsen af koreografi ved brug af retninger og tankegange, der udspringer fra arbejdet med begrebet afkolonisering. Det vil hun arbejde på i forbindelse med udviklingen af en solo (betwixt and between – se video øverst på siden) og en gruppedanseforestilling (Staging a State).
Anna Lea Ourø og Amalia Kasakove
Since 2018 we have been working on a trilogy of works addressing how dance can hold a space for loss. Just ok is a research that follows our latest performance Sure as its sibling piece. So far, Just ok has been researched in an old coastline bunker that served as protection against war and is now taken over by surrounding nature, and in a nonoperational iron mine in Sweden that ceased operation in the 1970’s. Both these sites operate in isolation and have a sense of remoteness and absence to them. These decaying sites have initiated the thinking through such words as zombie material. Since then we have continued the research of the piece at HAUT, at their festival Y Choreography and residency program Eksil, and as invited artists of Aabent Rum. The research addresses the grim prospects of the world; alongside personal losses, we are facing the largest displacement of people and the occurrence of natural disasters. Just ok speaks of zombies as ecological and political figures. The zombie works as a metaphor for the transitory state where we keep on living while we witness the erosion of our planet. It is a figure that helps us think through this living-dead material, considering the slippery border between when something is actually living and when dying. The research considers these prospects, the non-living and living-dead agents, and sees how it can shape its choreography. This tranced sequel will work in the form of hollowing and letting these (non-)living remains, ghosts and losses seep through the material.
AABENT RUM – 2022 ”KROP, KØD OG KÆRLIGHED”
2. + 3. december
Velkommen til afslutningen af Aaben Dans´ udviklingsprogram i 2022. Tre kunstnergrupper har arbejdet i Roskilde over året – de har haft frie hænder til at arbejde med netop det kunstneriske projekt, som var vigtigt for dem. Nu åbner vi dørene for publikum til at komme og se:
PROGRAM
SONG OF SONGS – En kærligheds-forestilling – 30 min
Koncept, koreografi og performance: Katrien van den Velden, Lara Vejrup Ostan og Ida Mariboe Nielsen
THE MEATLUMP – En film med tre fusionerede kroppe – 7 min
Koncept, koreografi og performance: Julie Rasmussen, Maren Fidje Bjørneseth og Rickard Fredborg i samarbejde med filmskaber Morten Arnfred og musik af Daniel Nicholson
THERE IS NO AWAY/A SELF PORTRAIT – En bevægelig installation af plast og kød – 25 min
Koncept og iscenesættelse: Fabio Liberti
___________________________________________________________________
SONG OF SONGS – om den kærlighed, der holder hånden under hverdagen
Med krop, stemme, rytme og koreografi dykker de tre dansere ned i kærlighedsbegrebet – både den der dominerer popkulturen, hvor den eneste ene er fundet, men endnu mere i den kærlighed der er allestedsnærværende i hverdagen – den der holder hånden under det hele..
Forestillingen er en work-in-progress
Koncept, koreografi og performance: Katrien van den Velden, Lara Vejrup Ostan og Ida Mariboe Nielsen Lyd: Fjóla Gautadóttir Kostumer: Sonia Rosenvold
Varighed: 30 min
Støttet af Aaben Dans, Skuespillerforbundet samt William Demant fonden.
THE MEATLUMP – the film
The Meatlump er en grotesk, rå og sårbar fusion af tre kroppe. Vi følger evolutionen fra encellet organisme til en kompleks og absurd krops-bunke. De tre kroppe kæmper med hinanden om at få plads og rum, men er på samme tid dybt afhængige af hinanden.
Sammen bygger de tårne af kroppe, der rækker ud efter himlen. Men bag alle de omsorgsfulde berøringer, lurer en ustyrlig hunger. The Meatlump udforsker vores trang efter intimitet og berøring og forholdet mellem vores kærlige og destruktive impulser.
Filmen er skabt af danserne og koreograferne Julie Rasmussen, Maren Fidje Bjørneseth og Rickard Fredborg i samarbejde med filmskaber Morten Arnfred med musik af Daniel Nicholson.
THERE IS NO AWAY/A SELF PORTRAIT – en bevægelig installation af plast og kød
Fabio Liberti har skabt første del af denne bevægelige installation, som et stillleben der afbilleder både fortid, nutid og fremtid.
Alle de plast-elementer, vi smider ud på daglig basis, har Fabio samlet til et kunstnerisk billede på et af de helt store problemer i vores samtid skabt af fortiden, . Tiden hænger helt konkret og svinger i pendulet – og minder os om, at fremtiden er på spil.
Koncept og lydcollage: Fabio Liberti Lysdesign: Madeleine Lind Hoppe
Lørdag den 3. december afsluttes det kunstneriske program med et mini-seminar om ”Kunstnerisk Udvikling”
Oplæg på englsk af Cecilie Ullerup Schmidt med afsæt i hendes aktuelle bog ”Produktions-æstetik”.
Varihed: ca 30 min
Derefter åbnes samtalen med alle tilstedeværende, hvor vi blandt andet vil berøre spørgsmål som: Hvad er kunstnerisk udvikling?, Hvad er kunstnernes behov? Og hvad er institutionernes rolle i den kunstneriske udvikling?
Aabent Rum er en del af Aaben Dans´ udviklingsstrategi, som skal sikre et højt kunstnerisk niveau både nu og i fremtiden. Udviklingsstrategien kommer både kunstnerne, teatret og publikum til gavn ved fortsat at undersøge hvad koreografi kan.
Aabent Rum er i 2022 støttet af De særlige udviklingsmidler samt Egnsteatrenes udviklingspulje.
The Meatlump er et nyligt etableret danse-kollektiv. Medlemmerne er danser og koreograf Julie Rasmussen (DK), Maren Fidje Bjørneseth (NO), Rickard Fredborg (SE). Trioen arbejder bade individuelt og kollektivt og meget bredt indenfor feltet dans og koreografi. De tre kunstnere har hver deres unikke tilgang til at udtrykke deres kunstneriske og kreative idéer, dog har de alle en evne til at smelte sammen til at skabe nye spændende hybrider med deres kollektive værker.
Den kommende forestilling ”The Meatlump” er udsprunget af en sektion i Julie Rasmussens anden forestilling UMVELT, hvor både Maren og Rickard dansede. The Meatlump har potentialet til at kommunikere det kraftfulde budskab om intimitet, sårbarhed og umøttelige trang til efter mere. Vi arbejder på at undersøge og udvikle den fysiske formåenhed og evolution og dykke dybere ned i materialets karakteristik og psykologi.
Katrien van der Velden er danser, koreograf og scenekunstner og uddannet fra Den Danske Scenekunstskole (Dans og koreografi) i 2020. Hun har en baggrund i musik og sang/stemmearbejde og hendes interesser ligger i tværgående samarbejder og tilgange til scenekunst, ved at arbejde med dans, dramaturgiske processer og stemmearbejde. Hendes aktuelle arbejde fokuserer blandt andet på følesansen i forhold til menneskets eksistentielle behov for og følelse af at høre til og på somatiske og improvisationsmetoder som integrerer stemme og krop og udvider forskellige stadier af bevidsthed og forestillingsevne.
Fabio Liberti (It) er freelance koreograf og performer, uddannet fra Codarts (NL), based. Han er kunstnerisk leder af kompagniet MUOVI.
Gennem intens fysisk undersøgelse af kroppens muligheder og bevægelseskomposition, arbejder Fabio med forståelse af menneskets adfærd under discipliner som psykologi, sociologi og antropologi.
Hjemmeside https://www.fabio-liberti.com/
Fabio skriver om sit arbejde hos Aaben Dans: I Aabent Rum vil jeg berøre forskellige aspekter af mine aktuelle koreografiske praksisser. Jeg vil udvikle min bevægelsespraksis, der hedder BAM-Body Activation through Movement, komme nærmere i kontakt med det lokale dansemiljø, udforske koreografiske idéer, som jeg arbejder med i øjeblikket og arbejde videre med videodesigner Christofer Brekne. Det er en rigtig god mulighed for udviklingen af mit kunstneriske arbejde at plante nye idéer til fremtiden.
AABENT RUM – ARKIV
THE SHOW by The Meatlump
Velkommen til en danseforestilling i koncertform
Vi vil overgive os til vores drømme og ønsker, omfavne vores mislykkedes forsøg og hengive os til vores indre dyr og inderlige danse. Vi er på en mission for at øge glæden og fornøjelsen ved den bevægende krop.
Vi ser os selv som et band, der deler danse, som omfavner livets absurde kontraster. Vi vil give plads til lethed, dristighed og være sammen i nuet.
THE SHOW er en dedikation til alle mennesker, der aldrig har oplevet danseglæde og glæden ved at bevæge sin krop frit.
Må vores bevægelser og energi i rummet og sammen med publikum – som med sommerfugleeffekten – sprede sig bredere end væggene i håb om, at den på et eller andet plan når de mennesker i alle verdenshjørner, der trænger mest.
Læs mere om forestillingen, der spillede hos Aaben Dans 8.-10. juni 2022 her…
Nanna Stigsdatter og Snorre Elvin
pour it
pour it er en strøm af portrætter over venskabet og vandkanten. Et værk der flyder mellem økosystemer, dvæler ved vandige kroppe og danser med foranderlige aspekter af kærlighed.
pour it er en forlængelse af værket drivtømmer fra 2019 og fortsætter undersøgelsen af intimitet, vandige habitater og tærskler. Arbejdet kredser om transformationer og portaler – koreografiske handlinger, der agerer porte indtil andre stadier af væren, muligheden for at tage form af noget andet og lade sig forvandle.
pour it og drivtømmer er ekkoer af mange års venskab og danse.
Nanna og Snorre mødte hinanden på Den Danske Scenekunstskole i 2011 og har sidenhen arbejdet sammen i forskellige konstellationer, heriblandt dansekollektivet Danseatelier. Læs mere her…
AFTERLAUGHTER
a bodily experience of force and relief
The female performer takes the viewer on a journey through the captivating world of laughter. She moves between different states and landscapes of laughter. Creating a relationship between her laughter and herself. The reasons for her laughing are not evident which gives an openness and a heightened focus on the physicality of laughter. Gently dissecting and decomposing laughter into its different qualities. Looking at laughter as a nature force, and not as a tool of communication, allows zooming in on the functions of laughter on the laughing body.
Laughter is filled with beauty, ambiguity and power when taking a closer and more detailed look. AFTERLAUGHTER allows the unseen details to get visible and connects to the irresistible and balancing powers of laughter. An invitation to dive into a condensed bodily experience of force and relief.
Credits:
Concept, choreography, performance: Antoinette Helbing
Director, camera, edit: Jan Vesala
Composer: Niels Bjerg
Costume: Inbal Lieblich
Supported by: Aaben Dans, BIRCA, Danish Arts Foundation
JUST OK
Just ok er den anden forestilling i en trilogi, som adresserer, hvordan dans kan huse et rum for tab. Trilogien behandler tomhed relateret til sorg, og hvordan noget kan være så smertefuldt tilstede og på samme tid så fuldkomment borte.
Performancen udspiller en form for rædsel som hverken er spektakulær eller øjeblikkelig, men foreslår en stemning af langsom spænding og gradvis uro; noget ildevarslende, formløst og obskurt.
Læs mere her…
BETWIXT AND BETWEEN
I soloværket betwixt and between, undersøger den cypriotiske koreograf og performer Georgia Kapodistria identiteten som et hvidt og koloniseret subjekt. Undersøgelsen sker ved at kigge indad og tilbage på sig selv som en del af en nation, der har været koloniseret helt frem til 1960. Hvordan blev nationen anskuet af kolonimagten? En nation, der ikke var eksotisk nok til at høre under Orienten, men heller ikke sofistikeret nok til at være en del af Vesten.
In the solo work betwixt and between, the choreographer and performer Georgia Kapodistria born in Cyprus looks back and into her identity as a white and colonized subject. Born and raised in a nation that has been colonized and had foreign governing agencies up until 1960. How was the nation looked upon from the colonizer’s perspective? A nation not exotic enough to belong to the orient, but also not sophisticated enough to be considered part of Western Europe.
Læs mere her…